Monday, October 29, 2007

Put Your Best Foot Forward At All-comers Meet - Shahidan

By Jaiarajo LetchumananKUALA LUMPUR, Oct 28 (Bernama) -- Malaysian athletes bound for the Korat SEA Games have been urged to put their best foot forward when competing in the MAAU/NSC All-Comers meet on Nov 3-4 at the National Stadium in Bukit Jalil.Malaysia Amateur Athletics Union (MAAU) president Datuk Seri Shahidan Kassim wants SEA Games' athletes to use the All-Comers meet to showcase their calibre, especially in the presence of top-class athletes in the meet."We are expecting countries like Thailand, Indonesia and Singapore to send their best athletes here as these countries will also be competing in the SEA Games," Shahidan told Bernama."My message to the athletes has been loud and clear always - that I want them to give their best and deliver the goods - especially in the SEA Games. I will be meeting them tomorrow and hope to have a pep-talk with them," said the Perlis Menteri Besar.Shahidan, who took over as MAAU president in October last year, will be hosting a Hari Raya open house for MAAU officials and SEA Games-bound athletes tomorrow.

Apart from Malaysia as host, countries like SEA Games host, Thailand, Indonesia and Singapore are expected to send their best athletes for the meet which has also attracted countries like Saudi Arabia, Hong Kong, Sri Lanka and Bahrain.The Malaysian athletics contingent have been targeted to deliver at least 10 gold medals in Korat, 20 per cent more than the eight won during the 2005 Manila SEA Games.However, Shahidan feels Malaysian athletes are capable of winning more than 10 gold medals, since the core of gold medal winners in Manila are still on the boat to Korat and the fact that a number of young athletes have been showing very good progress.Five of the women gold medal winners in Manila - Yuan Yufang (20km walk), Ngew Sin Mei (triple jump), Roslinda Samsu (pole vault), Siti Shahida Abdullah (hammer throw), Moh Siew Wei (100m hurdles) and two men winners Mohd Shahrul Haizy (20km walk) and Shahadan Jamaludin (400m hurdles) will be in Korat.The only medal winner who will not be in Korat is 110m hurdles winner Robani Hassan who has been floored by injury.

Apart from the seven, Norasheela Khalid, who returns from injury after missing the Manila Games, is regarded as a strong gold medal prospect in the 400m hurdles, while Doha Asian Games men's high jump gold medallist, Lee Hup Wei, will start as the clear favourite in his event.The emergence of Sabahan Josbert Tinus, who leaped 7.88m in the Thailand Open early this month to shatter Mohd Zaki Sadri's 11-year old record in long jump, is another medal prospect in Korat, as the mark also bettered the SEA Games record of 7.81m set by Henry Dagmil of the Philippines in Manila.-- BERNAMA

Saturday, October 27, 2007

Thailand kerah 7500 anggota polis kawal Sukan SEA

BANGKOK 27 Okt — Thailand akan mengerahkan lebih 7,500 anggota polis untuk menjaga keselamatan pada Sukan SEA ke-24 Disember ini, yang kebetulan berlangsung dalam tempoh berkempen bagi pilihan raya umum negara ini pada 23 Dis.
Menteri Pelancongan dan Sukan Thailand, Dr Suvit Yodmani hari ini berkata, mereka akan ditempatkan di semua venue pertandingan di Korat, Bangkok dan Chonburi, manakala khidmat sejumlah anggota tentera juga akan digunakan bagi menjaga keselamatan lebih 7,000 atlet dan pegawai serta orang kenamaan dan penonton.

“Polis akan memastikan semuanya tersusun dan sukan ini berlangsung tanpa masalah, dengan kerjasama tentera,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa penganjur sukan itu di sini.
Sebelas negara, termasuk Timor Leste, akan menyertai sukan itu yang bertemakan “Semangat, Persahabatan dan Perayaan” dan menyediakan 485 pingat emas untuk rebutan atlet melalui 43 sukan.
Thailand memperuntukkan 1.5 bilion baht untuk menjadi tuan rumah sukan itu, di mana pertandingan bagi 31 acara akan berlangsung di Korat dan selebihnya di Bangkok dan Chonburi.
Mengenai penajaan sukan dwi-tahunan itu, Suvit berkata, sehingga kini mereka telah menerima jaminan penajaan lebih 409 juta baht daripada syarikat seperti Nestle, PTT, Canon, Coca-Cola (Thailand), Siam Sport Syndicate, TOT, CAT, Volvo dan Hewlett Packard (Thailand).
Katanya, jawatankuasa penganjur juga telah menerima permohonan daripada Laos, Timor Leste dan Kemboja supaya Thailand membiayai kontinjen mereka dan perkara itu akan dibawa kepada Kabinet untuk kelulusan.

“ Mereka telah memohon kami untuk memberi bantuan AS$50 bagi setiap atlet untuk tinggal di perkampungan sukan, tetapi kami perlu mendapatkan kelulusan kerajaan dulu,” katanya.
Wilayah Nakhon Ratchasima atau lebih dikenali penduduk tempatan sebagai Korat, terletak kira-kira 260km di timur laut Bangkok, sedang giat menyiapkan sebuah kompleks sukan berharga AS$77 juta bagi sukan itu, termasuk dua stadium tertutup yang masing-masing mampu memuatkan 5,000 dan 2,000 penonton, sebuah stadium terbuka bagi 20,000 penonton, sebuah velodrom dan sebuah kolam renang 50m bersaiz Olimpik.

Upacara perasmian sukan itu akan diadakan pada 6 Dis, sehari selepas hari ulang tahun ke-80 keputeraan Raja Bhumibol Adulyadej, raja paling lama menduduki takhta di dunia. -Bernama

Wednesday, October 10, 2007

Pingat emas tiada nilai lagi'

Oleh Meor Hisham Zulkifli (Berita Harian)


Datuk Sieh Kok Chi

Kok Chi kecewa Thailand tambah acara 'bukan-bukan' untuk jadi juara

MAJLIS Olimpik Malaysia (MOM) menyuarakan rasa kesal terhadap Thailand yang menganjurkan Sukan Sea ke-24 pada hujung tahun ini kerana memasukkan acara yang 'bukan-bukan' menyebabkan pingat emas yang dipertandingkan sudah tidak lagi bernilai.

Selain kerenah birokrasi yang dikenakan penganjur, Setiausaha Kehormatnya, Datuk Sieh Kok Chi, meluahkan dukacita dengan tindakan itu kerana bimbang kelak Sukan Sea tidak lagi diiktiraf sebagai kejohanan berprestij.

"Kita melihat ada sesetengah acara sukan ditambah sewenang-wenangnya sehingga menjejaskan kualiti dan keaslian sukan terbabit. Ini adalah emas palsu yang tidak bernilai.

"Sukan tarian umpamanya, mereka mahu menambah daripada dua emas kepada 12 dengan pecahan dari setiap disiplin.

"Mungkin satu masa kelak, akan ada negara mahu menambah pingat dalam acara bola sepak iaitu emas untuk pendahulu separuh masa pertama, pemenang separuh masa kedua serta pemenang keseluruhan.

"Kita tidak boleh biarkan ini terus berlaku kerana bimbang Sukan Sea kelak dipenuhi sukan yang bukan bertaraf Olimpik atau bukan sukan warisan serantau sebenar," katanya pada majlis penajaan Kelab Sorak Malaysia (Famemas) di Wisma MOM, semalam.

Sebelum ini, Kok Chi membidas Persatuan Sepak Takraw Malaysia yang didakwa hanya menurut kemahuan Thailand yang ingin menyenaraikan acara berpasangan dan gelung, dua acara baru selain beregu dan berpasukan.

Mengulas mengenai pasukan sorak Famemas yang akan menyertai misi ketiga mereka di Korat bagi menyokong atlit negara, Kok Chi, berkata ia adalah satu langkah baik untuk meningkatkan moral dan semangat pemain.

"Bagaimanapun, kelab ini perlu mengembangkan aktiviti mereka bukan saja setakat menjerit dan bersorak, malah mereka perlu mengumpul dana bagi membantu program pembangunan atlit negara.

"Semua orang boleh jerit Malaysia Boleh, tetapi perlu tanya siapa yang benar-benar menyokong dan menjadi penyokong," katanya.

Pada majlis itu, Famemas dengan kerjasama Samsung Malaysia Electronics, akan menaja 50 rakyat Malaysia untuk menyertai hampir 100 penyokong negara untuk memberi sokongan kepada atlit negara di Thailand kelak.

Famemas yang kini sudah didaftarkan secara rasmi sebagai kelab sorak atlit negara, sudah pun mempunyai lebih 500 ahli berdaftar dan kini berharap lebih ramai rakyat negara tampil menyertai kelab ini.

Misi atasi 61 pingat emas

Oleh Norzie Mohd. Khasbi


Skuad hoki wanita kebangsaan bersemangat untuk memburu pingat emas Sukan SEA 2007 Korat ketika menghadiri sidang akhbar di MSN, Bukit Jalil, semalam.

KUALA LUMPUR – Majlis Olimpik Malaysia (MOM) yakin kontinjen negara di Sukan SEA Korat mampu mengatasi kutipan 61 pingat emas yang dirangkul pada temasya 2005 Manila, ekoran peningkatan 10 peratus jumlah acara yang dipertandingkan kali ini.

Setiausaha MOM, Datuk Sieh Kok Chi berkata, walau pun terdapat beberapa acara yang tidak menurunkan atlet utamanya, namun ia tidak akan menjejaskan keupayaan kontinjen keseluruhan.

Beliau percaya, sukan yang sering menjadi penyumbang terbesar emas negara seperti olahraga, akuatik dan gimnastik akan terus menjadi lubuk emas Malaysia.

“Saya percaya dengan peningkatan 10 peratus jenis acara yang dipertandingkan kali ini, kita boleh mengatasi kutipan 61 pingat emas yang dilakukan di Manila dua tahun lalu.

“Walau pun ada sukan tidak mempertaruhkan atlet utamanya, tetapi ia boleh diimbangi oleh sukan lain yang menyaksikan penambahan acara baru, jadi saya tetap percaya prospek kita untuk memperbaiki pencapaian terdahulu adalah baik,’’ kata Kok Chi.

Beliau berkata demikian selepas sidang akhbar penajaan kelab penyokong Famemas Malaysia ke Sukan SEA Korat oleh Samsung di Wisma OCM, di sini semalam.

Pada Sukan SEA di Manila, dua tahun lalu, kontinjen negara melakar rekod pencapaian terbaiknya di luar Malaysia dengan membawa pulang 61 emas, 49 perak dan 65 gangsa.

Jumlah itu bukan saja mengatasi sasaran awal, malah jauh meninggalkan pencapaian dua tahun sebelumnya, di Temasya Vietnam 2003, di mana kita meraih 43 emas, 44 perak dan 58 gangsa.

Pada Temasya 2007, yang berlangsung dari 6-15 Disember ini, Malaysia akan mengambil bahagian dalam 37 dari jenis 40 sukan. Tiga sukan yang tidak akan disertai adalah muaythai, gusti dan bot tradisional.

Setakat ini, olahraga merupakan sukan yang meletakkan sasaran tertinggi dengan Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM) mensasarkan 10 emas untuk dibawa pulang dari Thailand.

Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka) pula yakin untuk membawa pulang lima pingat emas, manakala Kongres Tenpin Boling Malaysia (MTBC) mengintai empat emas.

Pingat emas hoki wanita diragui

KUALA LUMPUR – (Utsusan) Malaysia mungkin terlepas sebutir pingat emas yang mampu dimenangi apabila acara hoki wanita diberitakan mahu digugurkan daripada Sukan SEA ke-24 di Korat dari 6 hingga 15 Disember ini oleh jawatankuasa penganjur (KOGOC).

Pengarah Bahagian Atlet Elit Majlis Sukan Negara (MSN), Ariffin Ghani berkata, masih sukar untuk memastikan kesahihan berita berkenaan dan pihaknya setakat ini masih menganggap hoki wanita akan tetap dipertandingkan di Korat seperti yang dijadualkan.

“Selagi belum ada kenyataan rasmi yang diperoleh, kami menganggap hoki wanita masih dalam Sukan SEA Korat dan skuad negara tetap membuat persediaan menghadapinya seperti biasa,” katanya pada sidang akhbar di MSN, Bukit Jalil, semalam.

Khabarnya hoki wanita digugurkan kerana hanya Thailand, Malaysia dan Singapura yang mengesahkan penyertaan sehingga tarikh penamaan pasukan berakhir kelmarin sekali gus tidak menepati peraturan sekurang-kurangnya empat pasukan menyertai sesebuah acara.

Namun Ariffin menegaskan, skuad hoki wanita negara wajar mempertahankan pingat emas Sukan SEA dengan kelebihan ranking dunia dan rekod Piala Asia kita, bulan lalu di samping emas daripada temasya 2001, 1999 dan 1997.

“Tiada alasan untuk mereka gagal menang emas sekalipun kita menghantar pasukan campuran senior dan remaja ke Korat dari kalangan 30 pelatih sekarang dan bukannya pasukan utama yang menduduki tempat kelima Piala Asia,” katanya.

Ketua jurulatih negara, Yahya Atan berkata, senarai akhir 16 pemain ke Korat bakal ditetapkan sejurus sebelum mereka beraksi pada Kejohanan Empat Negara di India dari 1 hingga 5 Disember ini dengan menentang India, Azerbaijan dan Itali.

“Kami juga akan berlepas ke Singapura, 16 Oktober ini bagi menyertai Jemputan Empat Negara dari 17 hingga 21 Oktober,” katanya.

Menurutnya, walaupun tetap memburu emas, skuad negara lebih mengutamakan persediaan ke Kelayakan Olimpik di Victoria, Kanada dari 26 April hingga 4 Mei ini dengan menentang Korea Selatan, Scotland, Itali, Ireland dan Cuba.

Buat kali pertama sejak sekian lama, Malaysia layak menyertai kelayakan Olimpik menurut ketetapan Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH) berdasarkan pencapaian dalam Sukan Komanwel Melbourne dan Sukan Asia Doha tahun lalu.

Korat 90% ready for the Games

KORAT: With less than two months for the 24th SEA Games here, the Nakhon Ratchasima provincial government said all venues would be ready for the regional biennial games by Oct 31.

The province, located about 260km north-east of Bangkok, is also setting aside political differences and concerns on security to ensure a smooth games when it starts on Dec 6.

Over the weekend, a test-run of facilities and organisational skills were held to show its readiness to play host to over 6,000 athletes and officials, with a countdown event at the King's 80th Birthday Anniversary Stadium.

More than 20,000 people, clad in yellow shirts, thronged the stadium, located about 10km from the city centre, to join representatives from Bangkok-based Asean diplomats to witness the glittering countdown, marked by spectacular fireworks.

“We are already 90 per cent ready and I can assure you all the venues will be completed by Oct 31. We are not so concern over traffic congestion as the schools will be closed and we have back-up plans,” Nakhon Ratchasima Governor Suthee Makboon said. – Bernama

Basketball: No comeback plan from Sze Yuin

insidepix1

(NST) FORMER national women's basketball team captain Yoong Sze Yuin (pic) has confirmed that she is not making a comeback to play in December's Korat Sea Games.

Instead, Sze Yuin will continue as assistant to head coach Tan See Wah as the team prepare for the Games.

"I have been playing quite actively this year, including in the Agong Cup and National Basketball League which has just ended, and my old achilles tendon injury is hurting me again.

" It swells every time I play. So I think it is time to let go," said Sze Yuin at a meeting with the Sea Games squad at the National Sports Council, Bukit Jalil yesterday.

There was talk earlier this year that the 35-year-old would make a comeback to help the team defend their Sea Games gold.
But Sze Yuin, who has been with the team for 16 years, believes the current players are capable of doing well without her.

"They (the players) have matured enough and they should be able to deliver gold for the country," she added.

Meanwhile, See Wah said he is not unduly worried about hosts Thailand gearing up to snatch the gold medal from Malaysia.

"We treat our opponents with respect but we do not fear them," he said.

"I know the Thais have employed a Korean coach and have recalled some senior players, but I don't care what they do. What I care about is our own team."

For their final preparation, the national team will play in the SEABA Championship in Phuket, Thailand on Oct 14-20.

Sukan Sea Ke-24: Hoki wanita hilang pingat emas

Oleh Harris Rajahdin (Berita Harian)

Penganjur buat keputusan batal acara itu di Korat kerana tidak cukup syarat

MALAYSIA bakal kehilangan satu pingat emas yang sudah pasti milik kontingen negara dalam Sukan Sea nanti andai benar perkhabaran terbaru diterima dari negara tuan rumah, Thailand, semalam.

Difahamkan penganjur membuat keputusan membatalkan acara hoki wanita dari program berikutan kegagalan memenuhi syarat empat pasukan yang diperlukan dalam saingan itu.

Kini, hanya Malaysia, Singapura dan Thailand mengesahkan penyertaan pada edisi ke-24 di Korat yang terletak di wilayah Nakhon Ratchasima pada 6 sehingga 15 Disember ini daripada 11 negara yang bertanding dalam temasya dwi-tahunan serantau itu.

Begitu pun, berita itu yang disiarkan di laman web kejohanan masih belum disahkan lagi Majlis Sukan Negara (MSN) dan skuad wanita berikutan ketiadaan hitam putih rasmi penganjur, menjurus kepada anggapan bahawa saingan tetap akan diteruskan.

"Terdapat ura-ura bahawa hoki wanita akan dibatalkan tetapi sehingga kini tiada maklumat rasmi yang diterima. Kami menganggap bahawa ia (hoki wanita) akan diadakan," kata Ketua Bahagian Persediaan Atlit Elit MSN, Ariffin Ghani pada sidang akhbar skuad hoki wanita Sukan Sea di MSN, Bukit Jalil, semalam.

Sungguh pun Sukan Sea bukan tumpuan utama skuad negara yang mensasarkan kelayakan Sukan Olimpik yang dijadualkan 26 April hingga 4 Mei tahun depan, ketiadaannya pada edisi kali ini tetap mengecewakan pemain negara seperti yang dirasai ketika ia tidak dipertandingkan pada 2003 dan 2005.

"Memang kami menumpukan terhadap kelayakan Olimpik tetapi Sukan Sea mempunyai keistimewaan tersendiri. Kami begitu berkobar-kobar untuk menyertai Sukan Sea dengan ia kali terakhir dianjurkan pada 2001," kata Siti Sarah Nurfarah, ketua pasukan terakhir yang meraih emas Sukan Sea pada Kuala Lumpur 2001.

Persiapan lengkap diatur bagi skuad wanita kali ini dengan penyertaan dalam tiga kejohanan sebelum ini iaitu Korea Selatan, Hong Kong, Newcastle dengan pemain negara akan bertolak ke Singapura bagi menyertai pertandingan empat negara di Singapura mulai 17 sehingga 21 Ogos.

"Kami akan menghantar pasukan campuran remaja dan senior yang disertai pasukan Australia diwakili Queensland dengan Hong Kong dan Singapura akan menghantar pasukan utama," kata jurulatih, Yahya Atan.

Faiz yakin galas misi Korat

Oleh Mohd Amin Jalil (Berita Harian)

SELEPAS bergelut mencatat keputusan terbaik apabila prestasi yang tidak menentu sepanjang tempoh dua tahun, kini atlit 110 meter lari berpagar kebangsaan, Muhamad Faiz Mohd, semakin yakin dengan keupayaannya untuk menggalas cabaran di temasya Sukan Sea Korat, Disember ini.

Keyakinan itu bersandarkan catatan rekod terbaik yang tercipta pada Kejohanan Olahraga Terbuka Thailand, baru-baru ini, apabila dia mencatat 13.93 saat - masa yang disifatkan sebagai terbaik pernah tercipta - sekali gus melayakkannya beraksi pada temasya dwitahunan itu.

Menurutnya, catatan itu adalah yang terbaik sepanjang tempoh empat tahun sejak 2003 berbanding sebelum ini hanya sekitar antara 14.15s manakala di Sukan Sea Manila 2005, mencatatkan masa 14.16s.

"Saya akui catatan masa itu adalah terbaik pernah saya buat dan saya sendiri tidak menjangka dapat melakukannya biar pun jurulatih (Hanapiah Nasir) akur.

"Namun catatan masa berkenaan nyata memberi kesan kepada peningkatan keyakinan dan semangat saya memberi persembahan lebih cemerlang di Korat nanti," katanya, semalam.

Atlit kelahiran Seremban berusia 24 tahun itu bersama Ray-zam Shah Wan Sofian dari Sabah, menjadi taruhan negara pada cabaran di Korat nanti selepas Robani Hassan dikatakan tidak bersama kali ini.

Bagi Muhamad Faiz, dia sudah menanam tekad dan azam untuk menggalas cabaran negara dengan sebaik mungkin di temasya itu nanti seperti mana harapan yang disandarkan oleh Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM).

Katanya, dia akan cuba untuk mengekalkan catatan terbaik itu atau sekurang-kurangnya melakukan di bawah 14 saat bagi memastikan pingat emas acara berkenaan yang selama ini di dominasi atlit Malaysia, terus kekal.

"Pada temasya di Manila dua tahun lalu, Robani mempamerkan aksi cemerlang dengan meraih emas buat negara dan kini kami berdua bakal menggalas cabaran di Korat.

"Impian saya adalah memastikan pingat emas terus kekal milik Malaysia, tidak kira sama ada saya yang melakukannya atau

Rayzam Shah kerana saya mahu tradisi kejayaan itu mempunyai kesinambungannya," katanya.

Namun, begitu dia sedar cabaran bakal dihadapi bukan sesuatu yang mudah terutama dari Thailand yang menampilkan jagoan mereka Narongdeesh Janjai dan Suphan Wongsripuck yang mencatat masa 13.93s dan 13.82s.

Muhamad Faiz berkata, dia tidak berdepan tekanan mencapai misi yang disasarkan itu kerana yakin dengan corak latihan dijalani ketika ini.

Korat 90 Pct Ready For 24th SEA Games

By D.Arul Rajoo

KORAT, Oct 9 (Bernama) -- With less than two months for the 24th SEA Games here, the Nakhon Ratchasima provincial government says all venues will be ready for the regional biennial games by October 31.

The province, located about 260km north-east of Bangkok, is also setting aside political differences and concerns on security to ensure a smooth games when it starts on December 6.

Over the weekend, a test-run of facilities and organisational skills were held to show its readiness to play host to over 6,000 athletes and officials, with a countdown event at the King's 80th Birthday Anniversary Stadium.

More than 20,000 people, clad in yellow shirts, thronged the stadium, located about 10km from the city centre, to join representatives from Bangkok-based Asean diplomats to witness the glittering countdown, marked by spectacular fireworks.

"We are already 90 per cent ready and I can assure you all the venues will be completed by Oct 31. We are not so concern over traffic congestion as the schools will be closed and we have back-up plans," Nakhon Ratchasima Governor Suthee Makboon said in an interview.

Suthee said the Games, themed "Spirit, Friendship and Celebration", would be a memorable one for athletes, officials and guests in the race for the 485 gold medals up for grabs in 43 events.

Asked about security concerns as the Games would be held during the campaigning period for the Dec 23 general election, being held more than a year after the Sept 19, 2006 coup, he said the situation would not be as intense as portrayed by many.

The province showed its seriousness in hosting the Games when it appointed Suwat Liptapanlop, a former deputy prime minister in ousted Prime Minister Thaksin Shinawatra's Government, as an advisor.

Suwat, who commands a stronghold in the province, was instrumental in picking Korat as the host and despite many of Thaksin's proteges being sidelined by the current military-backed government, remains a key figure in the organisation when he took the diplomats on a guided tour to various venues.

The province is building a US$77 million sports complex, which includes two indoor stadiums with the capacity of 5,000 and 2,000, respectively, a 20,000 capacity outdoor stadium, a velodrome and a 50m Olympic pool.

Thailand has allocated 1.5 billion baht to host the Games, with Korat hosting 31 events while the rest will be held in Bangkok and Chon Buri.

Athletes and officials will be housed at the Suranaree University of Technology while the city also has 4,000 hotel rooms for other officials, media and visitors.

The university's Rector, Dr Prasart Subka, said Suranaree would be the nerve centre for the Games as the operations centre, main press centre, international broadcasting centre, security, traffic and accreditation would be located there.

Some of the football matches and fencing events would be held at the university, he said.

He said the first group of athletes is expected to check-in on Nov 28.

The Games opening ceremony will be held on Dec 6, a day after the 80th birthday anniversary of King Bhumibol Adulyadej, the world's longest reigning monarch.

-- BERNAMA

SEABA C'ship, Final Task For Women Keglers Before SEA Games


KUALA LUMPUR, Oct 9 (Bernama) -- The South-East Asia Basketball Association (SEABA) Championship, to be held in Phuket, Thailand, from Oct 14 to 20, will be the last international tournament for the national women's basketball team before representing Malaysia in the Korat Sea Games.

Besides Malaysia, other participating countries at the SEABA event are the Phillipines, Indonesia, Singapore and host Thailand.

"This championship is too close to the SEA Games. The participating teams will not be able to make any adjustment in a short time after the lapse towards the SEA Games in December," said national head coach Tan See Wah when met after attending a meeting of the National Sports Council (NSC) working committee on basketball in Bukit Jalil today.

He said that the squad's target in the SEABA Championship was to enter the final without exposing too much of their game strategies, both defensive and offensive.

"This championship is just a stepping stone to our target of winning the gold medal at the SEA Games," Tan said.

-- BERNAMA

Thursday, October 4, 2007

Kontinjen Malaysia sasar 61 emas di Sukan SEA

Oleh ABDUL HAFIZ AHMAD

KUALA LUMPUR – Ketua Kontinjen negara ke Sukan SEA ke-24 di Korat dari 6 hingga 15 Disember ini, Datuk Zainal Abidin Ahmad meletakkan sasaran menyamai pencapaian 61 pingat emas seperti temasya di Filipina, dua tahun lalu.

Katanya, sasaran itu berdasarkan peningkatan semasa atlet Malaysia dalam acara bertaraf Olimpik seperti memanah, renang dan berbasikal selain kembalinya prospek utama negara seperti hoki, skuasy dan boling padang ke Sukan SEA.

‘‘Bola sepak juga mulai meningkat dan kita melihat dengan positif serta yakin untuk menyamai pencapaian di Filipina lalu,” katanya pada sidang akhbar selepas mesyuarat pengurus pasukan di Wisma Majlis Olimpik Malaysia di sini, semalam.

Mesyuarat berkenaan dihadiri oleh pengurus pasukan atau pegawai 31 persatuan sukan kebangsaan yang bertanding di Korat termasuk dua acara demonstrasi (go dan kempo) kecuali sukan tari, hoki wanita dan lawan pedang.

Menurut Zainal Abidin, beliau akan berada lebih banyak di Korat yang mempertandingkan 31 acara sepanjang Sukan SEA sambil dibantu Ketua Cawangan Khas Atlet Majlis Sukan Negara (MSN), Zaiton Othman di Bangkok (sembilan acara) dan Ng Chin Chai di Pattaya (enam acara).

‘‘Malaysia menghantar kontinjen yang mengandungi 700 atlet dan 250 pegawai ke Sukan SEA kali ini dengan skuad menembak merupakan kumpulan pertama ke Bangkok kerana pertandingan bermula 26 November ini,” katanya.

Malaysia akan menyertai acara olahraga, akuatik, memanah, badminton, besbol, bola keranjang, bina badan, tinju, kenu, berbasikal, sukan tari, ekuestrian, lawan pedang, bola sepak, gimnastik, golf, bola baling, hoki.

Selain itu, judo, karate, boling padang, pencak silat, petanque, mendayung, ragbi, pelayaran, sepak takraw, menembak, sofbol, skuasy, biliard & snuker, pingpong, taekwondo, tenis, boling, triatlon, angkat berat, bola tampar dan wusyu.

Mengenai pesawat Air Asia untuk kontinjen negara yang agak terhad dalam menampung muatan barangan dan peralatan sukan ke sana, kata Zainal Abidin, mereka akan cuba membuat pengubahsuaian dan ada acara yang terpaksa menggunakan penerbangan syarikat lain.

‘‘Persatuan sukan berkenaan masih mempunyai tempoh (sehingga hari ini) untuk menyerahkan senarai atlet lengkap mereka biarpun mungkin berlebihan daripada kuota sesetengah acara (antara 18 hingga 24 orang),” katanya.

Utusan Malaysia

4 pemain polo berlatih di Argentina

Oleh ARSHAD KHAN (Utusan Malaysia)

KUANTAN – Seramai empat pemain polo negara akan dihantar berlatih di Argentina dalam tempoh terdekat sebagai persiapan menghadapi Sukan SEA di Korat, Disember ini.

Presiden Persatuan Polo Diraja Malaysia, Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, penghantaran pemain-pemain itu ke luar diperlukan memandangkan tidak ada kejohanan polo di negara ini sehingga November ini.

‘‘Tidak ada sebarang pertandingan polo bermula sekarang hingga November dan pemain-pemain ini perlu juga memantapkan tahap kecergasan dan kemampuan teknikal menjelang kejohanan,” katanya.

Beliau memberitahu demikian selepas menyaksikan perkembangan pembinaan Masjid Baru Chendor di sini, semalam.

Tambah beliau, empat pemain yang telah disenaraikan mewakili negara ialah Zulhairi Kosli, Saladin Mazlan, Shaik Reisman dan Tengku Shahzrin Tengku Sulaiman.

Ditanya mengenai peluang untuk muncul juara di Sukan SEA Korat yang berlangsung dari 6-15 Disember ini, beliau yakin pasukan negara akan mampu membawa pulang pingat emas.

Beliau bagaimanapun tidak memandang rendah kemampuan tuan rumah dan pasukan Filipina yang katanya mungkin menjadi penghalang ke atas hasrat pasukan polo negara ini mendapat kedudukan yang terbaik.

Kali terakhir polo dipertandingkan di peringkat Sukan SEA ialah pada 1983 dengan emas dimenangi pasukan negara dan Filipina mendapat perak.

Tengku Abdullah merupakan salah seorang pemain dalam skuad polo ketika itu.

Sukan SEA: Takraw tagih sentuhan Jamaluddin, Iskandar


KUALA LUMPUR – Persatuan Sepak Takraw Malaysia (PSM) akan memanggil semula dua bekas jurulatih negara, Iskandar Arshad dan Jamaluddin Hassan bagi memperkuatkan barisan jurulatih skuad elit dan wanita mulai tahun depan.

Khidmat Jamaluddin dan Iskandar yang membantu mengakhiri kemarau pingat emas Malaysia pada Sukan SEA Filipina 2005, ditagih semula oleh PSM selepas mereka berundur selaku jurulatih skuad elit ekoran Sukan Asia Doha, Disember tahun lalu kerana masalah keluarga.

Presiden PSM, Datuk Ahmad Ismail berkata, turut ditawarkan melatih skuad pelapis negara ialah bekas pelibas handalan, Rehan Mohd. Din yang membantu Malaysia membolot dua pingat emas berpasukan dan antara regu Sukan Asia Beijing 1990 dan Sukan SEA Manila 1991.

‘‘Saya fikir Jamaluddin dan Iskandar sudah dapat menyelesaikan masalah itu. Jadi tahun depan, PSM akan panggil mereka balik untuk melatih skuad elit dan wanita kita,” katanya selepas majlis berbuka puasa di Kompleks Majlis Sukan Negara (MSN) di Keramat di sini, kelmarin.

Skuad elit negara yang cuba mempertahankan emas antara regu pada Sukan SEA Korat dari 6 hingga 15 Disember ini, kini dilatih oleh Haris Abdul Rahman dengan dibantu Sahar Omar, Zaidi Ismail, Nuruddin Pawi dan Amir Abu Bakar.

Osman Che Meh dan Rosli Ismail pula ditugaskan membentuk semula skuad wanita seramai 15 pemain sejak Jun lalu untuk ke Korat selepas kali terakhir Malaysia menyertai kategori ini dalam Sukan SEA, Jakarta 1997 (hanya antara regu).

Menurut Ahmad, keperluan menambah jurulatih itu sejajar dengan wawasan PSM untuk membentuk dua skuad elit, Malaysia A dan B yang bakal mengandungi 42 pemain berbanding sekarang yang cuma memiliki 22 pemain dan 14 pemain skuad pelapis.

‘‘Kumpulan pemain baru elit dan wanita mungkin dapat dipilih daripada Grand Prix Kebangsaan di Kuantan dari 22 hingga 25 Oktober ini, Kota Bharu (28 November hingga 2 Disember) dan Kluang yang serentak Kejohanan Wanita Kebangsaan (26 hingga 30 Disember),” katanya.

Sementara itu, Ahmad memberitahu, PSM akan cuba memohon kerajaan negeri Pulau Pinang untuk mendapatkan tapak baru bagi pembinaan Akademi Sepak Takraw Dunia dengan menukar tapak seluas 5.7 ekar yang diperoleh baru-baru ini.

‘‘Kami akan cuba berunding dengan kerajaan negeri untuk menggantikan tapak yang diperoleh di Tanjung Tokong itu dengan satu tapak baru seluas 10 ekar di Marina Bay, Bayan Baru. Kos pembinaan akademi itu sekitar RM80 juta,” katanya.

Menurutnya, PSM selain itu akan mengadakan perlawanan pertunjukan di beberapa bandar Kanada iaitu Vancouver, Montreal, Toronto dan Vienna yang melibatkan rombongan dua regu (lapan pemain) dari dua negeri dan empat pegawai dari 5 hingga 17 November ini.

Mengenai arahan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) supaya PSM membayar ganti rugi RM6,000 kerana menarik diri daripada Sukan Asia Dalam Dewan di Macau mulai 26 Oktober ini, kata Ahmad, hal itu timbul kerana pihaknya tidak mendapat penjelasan sebenar ketika bersetuju menyertainya.

‘‘Wakil PSM ketika mesyuarat dengan MOM tidak diberitahu bahawa kami perlu menanggung perbelanjaan penginapan, makan minum dan tambang penerbangan ke sana untuk lapan pemain dan tiga pegawai (acara gelung) yang mencapai lebih RM24,000.

‘‘Skuad negara cuma ke sana sebagai pendedahan menghadapi Sukan SEA Korat (juga mempertandingkan acara gelung). Tanpa pembiayaan MSN, kos yang dikenakan MOM iaitu RM170 seorang bagi penginapan sahaja di Macau amat membebankan kami,” katanya.

Utusan Malaysia

Asum hope Karmen, Siew Siew will make waves in pool

KUALA LUMPUR: Thirteen-year-olds Cheng Karmen and Hii Siew Siew are set to break new grounds for Malaysian swimming in the SEA Games in Korat in December.

Karmen and Siew Siew are the youngest swimmers to make the team for the Games scheduled for Dec 6-15.

The 23-member swimming team include Beijing Olympic-bound Daniel Bego, Siow Yi Ting, Khoo Cai Lin and Marellyn Liew.

But as for how the future shapes up for Malaysian in swimming, the best indicators should come from Karmen and Siew Siew.

Karmen trains in Ipoh while Siew Siew is based in Sibu. And both of them dominated the Group 3 (11-12) age-group competitions early this year.

At the SEA Games, Karmen is down to compete in the 100m and 200m backstroke events while Siew Siew is likely to feature in the 200m butterfly.

Karmen was impressive for Malaysia with a six-gold performance in the South-East Asian championships in Singapore in July. She also broke two of the oldest meet records.

Siew Siew won three gold medals in the same championships and in the Malaysian Open in Seremban early last month, she upstaged the older Cai Lin to win the 200m butterfly.

In SEA Games records, the youngest-ever Malaysian swimmer to feature in the series was Sia Wai Yen, who was 14 when she competed in Jakarta in 1997. She failed to win any medal in her debut but went on to claim silver medals in Brunei two years later and took gold in Kuala Lumpur in 2001.

And this is what the Amateur Swimming Union of Malaysia (Asum) secretary Edwin Chong said they had in mind when they opted to include Karmen and Siew Siew in the team for the Korat Games.

“As far as I can recall, they will be the two youngest swimmers selected by Malaysia to compete in the SEA Games,” he said.

“They have lots of potential. At their age, they are already clocking times done by 17-year-old swimmers.

“They may not be in contention for a medal in Korat but looking at their progress, they should be challenging for gold in the next SEA Games (in Laos in 2009). If they keep up, they will have no problem to qualify for the 2012 London Olympics.”

In reference to most states holding back their juniors from national duty so that their services were available for Sukma (Malaysia Games), Edwin said: “It is always our intention to blood young swimmers but we can only do it if they are interested.”

Selangor's Foo Jian Beng has declined selection for the Korat Games. Jian Beng is the only swimmer who could challenge Daniel in the freestyle and butterfly races and his absence is a blow to the relay team's chances to win the gold.

Athletics: Noraseela aims to get back on podium despite injury


KUALA LUMPUR: After missing out on the Manila SEA Games two years ago because of an Achilles injury, hurdler Noraseela Khalid is looking at getting back on the rostrum in the biennial Games in Korat in December.

Noraseela, who was the 400m hurdles gold medallist in the 1999 and 2003 editions, is also nursing a right hamstring injury at the moment. The 28-year-old sustained the injury in May but she is expected to be fully fit for the Games.

On the golden trail: Noraseela is currently nursing a hamstring injury.
“It has not been a good year for me. I only took part in two competitions in Europe in May and June and I clocked disappointing times,” said Noraseela during the athletics team meet-the-press session at the National Sports Council in Bukit Jalil here yesterday

“I have been out of competition since picking up the hamstring injury. I have resumed training but only on grass. Once I am fully recovered, I will train on track.”

Despite the lack of preparations of the SEA Games, Noraseela strongly believes that she will be able to do well in Korat.

“My best time thus far is 56.00, which I did in the Domlitzmilch-Gala competition in Germany in June last year,” said Noraseela.

“As a senior of the team, there will be pressure on me to deliver a gold medal in the SEA Games. If I can clock close to 57 seconds, I have a good chance to win the gold medal.”

The Malaysian Amateur Athletics Union (MAAU) are looking at the team improving on the eight-gold haul achieved in the Manila Games.

The MAAU coaching and development committee chairman, Karim Ibrahim, said: “We have a big team of 52 athletes (42 in Category A and 10 in Category B). But many of them are from the back-up squad and were promoted recently to the senior side.

“We are not putting pressure on them to deliver. But an improvement on the medal haul from Manila is a realistic target. We are counting on the seniors to deliver and we hope for a few surprises from the others.”

Reputasi bukan beban: Shalin


JAMU SELERA: Shalin (tengah) dan pemain bowling negara pada majlis berbuka puasa bersama Canon di Subang, semalam.

REPUTASI selaku juara dunia tidak harus memberi beban kepada skuad bowling wanita negara menjelang Sukan Sea Korat, Disember ini, asalkan pemain bijak menangani tekanan dijadikan pasukan pilihan.

Ratu bowling negara, Shalin Zulkifli percaya pengalaman yang ada pada pemain mampu membantu mengharungi situasi seperti itu apa lagi saingan di peringkat Asia Tenggara tetap sengit dengan beberapa negara mula menunjukkan peningkatan.

"Sudah pasti apabila sudah menjuarai Kejohanan Dunia, tumpuan pasti kepada anda. Saya yakin setiap pemain dalam skuad negara mempunyai pengalaman mencukupi, dan tidak akan berasa tertekan dengan reputasi juara dunia.

"Apabila anda mampu memenangi emas Sukan Asia dan Kejohanan Dunia, secara logiknya mungkin tidak ada masalah untuk anda mengungguli Sukan Sea.

"Tetapi saya harus akui, saingan di peringkat Asean kini bertambah kompetitif berbanding ketika saya pertama kali beraksi pada 1993. Negara-negara seperti Indonesia kini semakin meningkat, begitu juga Singapura yang mempunyai ramai pemain muda berpotensi," kata Shalin yang ditemui pada majlis berbuka puasa skuad negara bersama penaja utamanya, Canon di Subang semalam.

Dia juga menyuarakan rasa puas hati dengan tahap permainannya kini, walaupun pada enam bulan pertama dia menghadapi sedikit kesukaran kerana menukar corak permainannya.

Sementara itu, Setiausaha Agung Kongres Bowling Tenpin Malaysia (MTBC), Sidney Tung menegaskan badan induk itu masih belum mahu menyatakan sasaran pingat di Korat, walaupun senarai lapan pemain untuk skuad lelaki dan wanita untuk ke Sukan Sea sudah dihantar ke Majlis Olimpik Malaysia (MOM) minggu lalu.

Namun, Sidney menyuarakan keyakinannya terhadap kemampuan pemain negara bersaing dalam acara berpasukan.

"Bowling bukan seperti sukan lain yang mudah meletakkan sasaran emas. Ia bergantung kepada banyak faktor pada hari pertandingan, kemungkinan Majlis Sukan Negara akan meletak sasaran tiga emas buat kami," katanya.

Jumlah 18 pemain ke Korat akan dikurangkan kepada enam, masing-masing untuk lelaki dan wanita pada hujung bulan ini selepas pemain beraksi di Kejohanan Terbuka Antarabangsa China Taipei dan Kejohanan Tertutup Asia di Macau.

Berita Harian

Triam sasar empat pingat termasuk emas

Oleh Hasnira Hassan (Berita Harian)


CERIA: Razani (kiri) dan Stephanie Chok di majlis anugerah Triathlete PowerBar 2007 di Wisma MOM, semalam.

PERSATUAN Triathlon Malaysia (Triam) mensasarkan empat pingat termasuk satu emas di Sukan Sea, Korat, Disember ini, melalui empat atlit utama Kategori A daripada lapan yang dihantar menyertai acara triathlon dan duathlon.

Kimbeley Yap menjadi taruhan Triam membawa pulang emas manakala Sharom Abdullah dan Heidilee Muhammad atau Dino selain Mariana Muhammad berpotensi menghasilkan pingat.

"Kami tahu siapa yang boleh hasilkan pingat negara, namun kami tidak meletakkan sasaran yang terlalu tinggi buat mereka.

"Sharom dan Dino boleh menghasilkan pingat cuma mereka perlu mengatasi saingan atlit Filipina dan Thailand manakala Mariana perlu berusaha keras untuk memperoleh pingat," kata Persiden Triam, Cheah Choon Nam di MOM, semalam.

Dalam senarai akhir atlit yang dihantar ke Majlis Olimpik Malaysia (MOM), bulan lalu, Triam memilih lapan atlit mewakili negara dalam temasya Sukan Sea di Thailand, akhir tahun ini iaitu Sharom, Dino, Mariana dan Stephanie Chok bagi kategori duathlon manakala, Muhamad Razani Husain, Wei Kuo Hau, Kimbeley Yap dan Ooi Chiew Wei pula dalam kategori triathlon.

Terdahulu, Cheah ditemui pada majlis penyampaian Anugerah Triathlete PowerBar Terbaik 2007 yang dimenangi Muhamad Razani dan Stephanie.

Sathia risau aksi pemain simpanan belum mantap

Oleh Hamdan Saaid (Berita Harian)

SEKIRANYA semua berjalan lancar, B Sathianathan tidak perlu bimbang kerana beliau memiliki kesebelasan utama yang boleh diharapkan bagi menggalas cabaran pada kelayakan Piala Dunia menentang Bahrain bulan depan dan Sukan Sea Korat, Disember ini.

Namun jika ada insiden tidak diingini membabitkan pemainnya, beliau pasti pening memikirkan pengganti kepada kesebelasan utama lantaran prestasi pemain simpanannya tidak begitu memberangsangkan.

Walaupun terlalu awal untuk dinilai, jelas Sathianathan hanya mampu mengharapkan pemain kesebelasan utamanya, skuad sama yang menjadi pertaruhannya ketika menjuarai Pestabola Merdeka di Shah Alam dua bulan lalu.

Perlawanan persahabatan pertama daripada empat kesemuanya di Australia Barat menentang Perth Soccer Club kelmarin memaparkan perbezaan ketara antara kesebelasan utamanya dengan barisan simpanan.

Ketika Malaysia berjaya mendahului 1-0 pada babak pertama dengan menurunkan kesebelasan utama, skuad negara kecundang 3-1 berikutan keputusan Sathianathan dan barisan jurulatih menurunkan skuad simpanan pada babak kedua.

"Memang saya terpaksa melakukan sebegini untuk memberi peluang kepada setiap pemain untuk turun menimba pengalaman. Jika tidak, ia akan menjadi lebih sukar apabila khidmat mereka (pemain simpanan) diperlukan nanti.

"Saya tidak ada masalah dengan pemain utama tetapi bagi pemain simpanan, mereka perlu bangkit memperkemaskan permainan mereka," katanya.

"Memang agak jelas pemain simpanan perlu mempertingkatkan tahap permainan mereka yang mana mereka perlu menyedari pentingnya untuk menyesuaikan diri dengan perancangan permainan bila-bila masa. Tanpa kesedaran itu, pasti kami mempunyai masalah," katanya.

Nazmizan masih ada peluang ke Korat: Hanapiah

Oleh Azidan Nahar (Berita Harian)

MASALAH yang menimpa Raja Pecut Asia Tenggara 2003, Nazmizan Mohamad seharusnya dapat dielakkan jika pelari berkenaan menyuarakan rasa tidak puas hatinya lebih awal, bukannya bertindak sendirian dengan tidak menyertai latihan.

Ketua jurulatih olahraga negara, Hanapiah Nasir menjelaskan Nazmizan sepatutnya membawa masalah 'tidak serasi' dengan kaedah latihan jurulatihnya, Harun Rasheed kepada perhatian mana-mana pihak terlebih dulu termasuk dirinya dan tidak terburu-buru mengambil tindakan untuk bersara.

Sambil mengakui perkara berkaitan masalah disiplin Nazmizan masih dibincangkan di peringkat pentadbiran Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM), Hanapiah akur nama Nazmizan memang tidak disenaraikan ke Terbuka Thailand kerana beberapa faktor.

"Saya tidak boleh beri tahu (sebab tidak disenaraikan), ia masih dibincangkan dalam pentadbiran dan belum rasmi, selepas ini baru akan diputuskan," kata Hanapiah.

"Kami masih menanti proses pentadbiran ini kerana ia babitkan banyak pihak. Kami perlu melihat dari pelbagai sudut supaya ia tidak akan memihak kepada mana-mana pihak."

Difahamkan masalah disiplin Nazmizan bermula apabila dia tidak menyertai latihan bersama Harun selepas Kejohanan Olahraga Tertutup Kebangsaan di Kangar sehingga mendapat perhatian KOAM menyebabkan namanya tidak disenaraikan ke Bangkok pada saat akhir.

Kesan daripada itu, juara berganda acara 100 dan 200 meter Sukan Sea Vietnam 2003 itu, membuat kenyataan mengejut apabila membayangkan akan bersara daripada dunia olahraga berikutan rasa kecewa namanya tidak tersenarai ke kejohanan berkenaan.

Hanapiah yang turut terkejut dengan tindakan atlit pecut berasal dari Dungun, Terengganu itu, berkata peluang buat Nazmizan masih ada pada Kejohanan All Comers November nanti kerana nama-nama sebenar atlit untuk ke Sukan Sea Korat masih belum dimuktamadkan.

"Itulah yang sering menjadi cara atlit, mereka tidak berfikir panjang. Bagi saya perkara ini sudah terlalu lambat (untuk disenaraikan ke Terbuka Thailand), ia boleh dielakkan jika atlit ini mendengar nasihat.

"Tetapi bagi saya ia masih belum berakhir buatnya. Saya sendiri nak tahu kenapa dia berkata begitu? Adakah kerana tidak lagi memiliki motivasi?. Dia berumur 27 tahun dan bagi saya dia masih ada tiga hingga empat tahun lagi untuk membuktikannya.

"Dia harus belajar kerana apa yang dilakukannya akan memberi kesan terhadapnya juga. Dia perlu belajar mengenai hidup, memang dia Nazmizan Mohamad tetapi dia masih perlu belajar," kata Hanapiah sambil berkata status 'selebriti' anak buahnya itu mungkin menjadi antara sebab dia bertindak begitu.

Bagaimanapun, Hanapiah menegaskan dia masih akan memberikan sokongan pada Nazmizan dan melihat perkara berkenaan dari sudut yang positif dan bersedia untuk berbincang dan menangani perkara berkenaan untuk kebaikan semua pihak.

Pesaka Confident Of Winning Five Golds In Korat


KUALA LUMPUR, Oct 3 (Bernama) -- The Malaysian National Silat Federation (Pesaka) is confident that its exponents will bring home at least five golds from the Korat Sea Games in December compared to only three in Manila two years ago.

"We are confident of achieving the target though the challenge from the hosts cannot be underestimated," Pesaka assistant secretary Bahrin Ibrahim told Bernama here today.

"Thai exponents may have advantages in terms of physical strength as most of them are involved in tomoi but we are better in using techniques," he said.

Other strong competitors were exponents from Vietnam and Indonesia, he added.

For the games in Korat, Thailand, from Dec 6 to 16, which offers 14 golds in the sport, Malaysia will send 17 male and 13 female exponents and they will take part in all events.

To prepare them for the meet, they will participate in the 13th World Silat Championship from Oct 19 to 26 in Kuantan, Pahang.

The exponents had also undergone intensive training and taken part in several other international tournaments before this, Bahrin said.Following are the names of national athletes in silat for the Korat Sea Games:

Men: Abang Erdie Fauzerul Abang Fauzan, Suhairi Chin, Amir Ikram Rahim, Ahmad Shahri Zailuddin, Norhasmizam Abdullah, Mohd Fauzi Khalid, Mohd Neezam Jelani, Faizal Abdullah, Zamri Che Ya, Wan Mohd Husaini Wan Deraman, Mohd Azrin Abdul Malek, Ahmad Shaiful Lubis Shamsuddin, Mohd Hafiz Mohd Arif, Mohd Helmi Abdul Aziz, Marzuki Moktar, Mohd Izwan Othman and Mohd Faiz Awang.

Women: Mahani Bakri, Wan Nurul Hidayu Wan Ab Razak, Malini Mohamad, Emy Latip, Mastura Sapuan, Siti Mariam Maimunah Ab Rahman, Azlina Aziz, Suzy Mohd Sulaiman, Mas Putih Kabil, Aliza Ali, Rina Juliana Adnan, Nor Fakieza Md Noor and Alice Bagat

--BERNAMA

Japanese Grandmaster For National Karate Team


KUALA LUMPUR, Oct 3 (Bernama) -- The national karate kata team will get a chance to train under a world-class karate coach in their preparation for the 24th SEA Games in Korat, Thailand, on Dec 6-15.

National coach Patrick Lim said he was inviting karate grandmaster Yoshimi Inoue, 61, a former coach of the Japanese national team, to Penang in November to share his experience with them and guide them.

The national kata squad is currently training at the National Training Centre in Argyll Road, Penang.

"Inoue is a very experienced coach to help our national team in preparing for Korat. His advice is important as he is a world-class coach and has trained more than 15 world champions from a variety of karate styles," he told Bernama today.

Led by seasoned campaigner Ku Jin Keat and Lim Lee Lee, the national kata exponents are aiming for two golds in the individual events.

Lim said they were hoping to maintain the result of two golds, one silver and one bronze attained in the Manila SEA Games.

"Our main threats come from Vietnam and Indonesia as they are sending their world-class karate athletes to deliver them the gold. Vietnam will send their women's world championship runner-up.

"Our last competition before Korat will be the Asian Invitation in Sabah on Nov 22," he said.

-- BERNAMA

MTBC Shortlists Keglers For Korat Games


PETALING JAYA, Oct 3 (Bernama) -- The Malaysian Tenpin Bowling Congress (MTBC) has shortlisted eight names in each of the men and women categories for the Korat SEA Games in December.

MTBC secretary-general Sidney Tung said: "They will be trimmed down to the final six who will represent Malaysia in Thailand after they compete in two international championships this month."

The names of the six keglers would be submitted to the Olympic Council of Malaysia at the end of this month, he said at a breaking of fast hosted by the team's main sponsor, Canon Marketing (Malaysia) Sdn Bhd, at Saujana Resort in Subang Jaya today.

The two international bowling championships are the 9th Chinese Taipei International Open Championship on Oct 6-13 and 2nd Asian Indoor Games in Macau from Oct 26 to Nov 3.

Tung said that the eight women keglers included Shalin Zulkifli, Esther Cheah, Sharon Koh, Wendy Chai and Zandra Aziela who won the team event at the World Women Bowling Championship in Mexico City last month.

In the men category, Alex Liew, Aaron Kong, Daniel Lim and Zulmazran Zulkifli were among them, he said.

Asked on the MTBC's medal target, Tung said the squad would bring back more medals than the previous SEA Games in Manila. Two years ago, Malaysia bagged three golds, three silvers and three bronzes from bowling in Manila.

"I can't specifically say how many medals we will win but we are confident of winning more medals at this upcoming games.

"Among Southeast Asia countries, Malaysia has a very strong bowling team. Malaysia's supremacy stands out in the team event for both men and women categories which will deliver the gold medals at least," he said.

-- BERNAMA