Friday, December 14, 2007

Mun Yee tebus emas

KORAT – Leong Mun Yee menebus kekalahannya dalam acara 3m papan anjal wanita semalam dengan mengejutkan juara bertahan bagi memenangi acara 1m papan anjal manakala Yeoh Ken Nee mempertahankan pingat emas acara 3m papan anjal lelaki pada saingan acara terjun Sukan SEA ke-24 semalam.

Dalam pertandingan di Stadium Akuatik, Stadium Ulang Tahun Keputeraan itu, Mun Yee yang tumpas kepada Sheila Perez dari Filipina kelmarin, semalam menewaskan Perez dengan keseluruhan mata 278.30 untuk menang emas manakala penerjun Filipina itu hanya memperoleh 265.8 mata untuk perak dan gangsa dimenangi seorang lagi penerjun negara, Elizabeth Jimie dengan 263.10 mata.

Di Manila dua tahun lepas, Mun Yee tewas kepada Perez dalam acara yang sama.

“Saya sangat gembira dengan pencapaian hari ini dan saya kena meningkat lagi untuk layak ke Olimpik,” kata penerjun berusia 23 tahun dari Perak itu.

Dalam acara 3m papan anjal lelaki, Ken Nee tiada masalah untuk mempertahankan emasnya dengan mengutip 444.05 mata manakala rakan senegara Rossharisham Roslan yang mendapat 435.65 mata memperoleh perak.

Ken Nee berkata persembahan Rossharisham hari ini memaksa dia beraksi dengan lebih baik.

“Saya betul-betul bersedia dan Rossharisham memberikan cabaran yang sihat,” kata pemenang pingat perak Sukan Asia Doha dalam acara 3m papan anjal terjun serentak bersama Rossharisham.

Ken Nee berkata temasya kali ini merupakan peluang baginya untuk bersedia sebelum Kejohanan Terjun Dunia di Beijing, China Februari depan.

“Saya sangat berharap untuk layak ke Olimpik,” katanya.

– Bernama

No comments: