Tuesday, December 11, 2007

Sukan Sea: Pingat gangsa dalam genggaman

MALAYSIA sudah dijanjikan sekurang-kurangnya dua gangsa dalam acara tinju apabila dua peninju Mohammad Ali Abdul Karim dan Eddie Kalai melangkah ke separuh akhir kelas masing-masing dalam saingan suku akhir yang berlangsung di Gimnasium Tumbon Mueangpug, Korat semalam.

Mohammad Ali, bertarung dalam kategori flyweight 51kg, mengalahkan peninju Myanmar, Moe Min dalam kiraan mata 17-11 manakala Eddie pula menumpaskan peninju Laos, Khounthavisak Monedboudsady dengan mudah mengikut kiraan mata 26-4 dalam kelas featherweight 57kg.

Bagaimanapun, kedua-dua peninju negara ini berdepan cabaran sukar untuk ke final apabila bakal bertemu peninju handalan dari Thailand dan Filipina.


Mohammad Ali akan berdepan peninju Filipina, Godfrey Castro yang mudah membelasah lawannya Xayyaphone Chanthasone dari Laos apabila pengadil terpaksa menghentikan pertarungan di pusingan ketiga.

Eddie pula akan turun berentap dengan peninju tuan rumah, Sailom Adi yang menundukkan peninju Indonesia, Urias Arenaldo Moniaga di pusingan keempat.

Kedua-dua saingan separuh akhir akan berlangsung esok.

Berita Harian

No comments: